Workshop 17 december 2018


Workshop Duits voor projectleiders

Deze eendaagse taalworkshop Duits is gericht op werkvoorbereiders, projectleiders en uitvoerders in de bouw. Misschien staat u aan het begin van mogelijke activiteiten met uw bedrijf in Duitsland. Of u heeft één of meer projecten gedaan en bent in aanraking gekomen met de Duitse “bouwtaal” of heeft zelfs al kennis hiervan.  

Tijdens deze workshop maakt u kennis met de specifieke bouwkundige- en technische begrippen die tijdens de voorbereidings- en uitvoeringsfase van het bouwproces worden gebruikt. Rond vier thema's: de werkvoorbereidingsfase, de uitvoeringsfase, de oplevering en derden op de bouw komen het luisteren, spreken, lezen en schrijven aan de orde. U wordt zeker niet vermoeid met naamvallen en vervoegingen, het gaat om de vraag ‘Duits leren, hoe pak ik dat aan?’ De bedoeling van deze workshop is u een start te geven bij de verdere ontwikkeling van uw kennis en kunde in de Duitse taal.  

Inhoud seminar

  • Bouwcultuurverschillen tussen Nederland en Duitsland
  • De werkvoorbereidingsfase – spreken en uitspraak
  • De uitvoeringsfase – woordenschat en telefoneren
  • De oplevering – schrijven en standaard zinnen
  • Contacten met derden – lezen en wat je moet weten van grammatica


Bijeenkomst details

  • Wat: Workshop Duits voor projectleiders
  • Wanneer: 17 december 09:00 uur - 17:00 uur
  • Waar: De Ideeënfabriek, Liessentstraat 9a, 5405 AH Uden
  • Waarom: voorkomen van taalbarrières
  • Kosten: Leden Nedubex € 360 euro, Leden Metaalunie € 480 en niet leden € 600

Spreker Stichting Nedubex

Bert van de Laan 

In de functie van adviseur voor de Stichting Nedubex heeft Bert van der Laan dagelijks contact met Nederlandse bouw- en bouwgerelateerde bedrijven die activiteiten ontplooien in Duitsland. Het blijkt dat de complexiteit in regelgeving een grote drempel voor de ondernemer opwerpt. 

Bert heeft ruim 25 jaar ervaring als ondernemer in Duitsland en begeleid Nederlandse bouw- en bouwgerelateerde bedrijven alsmede architectenbureau’s bij hun eerste stappen op de Duitse markt. Bert was directeur van een Duitse Generalunternehmer en jarenlang lid van de Bund Deutscher Baumeister und Architekten en lid van de Architektenkammer. 

In zijn huidige functie als adviseur van Nedubex is hij tevens het aanspreekpunt voor Bouwend Nederland en de Koninklijke Metaalunie aangaande bouwgerelateerde Duitsland vraagstukken. Regelmatig geeft hij seminairs over bouwcultuurverschillen tussen Nederland en Duitsland.  

Stichting Nederlands - Duitse Bouwexport (Nedubex)

Omdat Nedubex deelnemers heeft uit de bouw-, installatie-, metaal- en vastgoedsector kent zij de problemen die zich in die branche kunnen voordoen. Voor vraagstukken van uiteenlopende aard heeft zij oplossingen en antwoorden. U heeft de beschikking over ervaren adviseurs en specialisten die u op individuele basis kunnen begeleiden. Nedubex-adviseurs helpen u met de vereisten voor het werken in Duitsland, zoals technische voorschriften, contracten en vergunningen. Nedubex-experts zijn ervaren collega-ondernemers die u kunnen ondersteunen bij de voorbereiding, uitvoering en oplevering van projecten. Tot de Nedubex-partners behoren juristen, fiscalisten en vertalers waarop deelnemers van Nedubex een beroep kunnen doen.

Spreker Überhaupt Taaltraining

Isabel van Boetzelaar  

Überhaupt taaltraining is opgericht door Isabel van Boetzelaer. Tweetalig opgevoed, kreeg ze beide talen en culturen met de Nederlandse en Duitse paplepel ingegoten.  

Ze haalde haar propedeuse Duits aan de Universiteit van Amsterdam en koos voor een studie Communicatiewetenschap. Vervolgens was ze jarenlang werkzaam in het internationale bedrijfsleven als accountmanager incentivereizen. Hierbij deed ze veel ervaring op met het zakendoen met Duitse handelspartners, zowel aan klant- als leverancierszijde. Zij kent dus de Nederlandse en Duitse bedrijfscultuur van binnenuit en kan daarom goed de overeenkomsten en verschillen onderstrepen. Het viel vaak op, hoe vaak Nederlanders blokkeren als ze in het Duits willen communiceren. Het is haar missie dat mensen onbevangener en met plezier Duits spreken.  

Klik hier voor meer informatie over Überhaupt taaltraining


Überhaupt taaltraining

Überhaupt taaltraining verzorgt taaltraining Duits en personal language coaching voor bedrijven, groepen en individuen die in korte tijd hun (zakelijke) Duits willen verbeteren. 

Tip! Ontvang de gratis checklist 'Bouw in Duitsland' 

De gratis NEDUBEX checklist 'Bouw in Duitsland' is ter oriëntatie voor Nederlandse bedrijven die zich voorbereiden op de werkvoorbereiding en realisatie van bouwprojecten in Duitsland